Przekładane ciasto z orzechów włoskich

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

W domu mam ogrom orzechów włoskich, przyszedł więc czas, żeby je wreszcie spożytkować i tak oto powstał pyszny orzechowy biszkopt przekładany kremem z bitej śmietany z delikatną nutką rumu i kawy.Trzeba spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:

    8 jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    2 pełne szklanki zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    0,5 litra śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki żelatyny+odrobina wody
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki rumu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Przekładane ciasto z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oddzielić białka od żółtek.
    Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i cukier.
    Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy.
    Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.

    Krem:

    Śmietanę ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać rum, kawę.
    Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować