W domu mam ogrom orzechów włoskich, przyszedł więc czas, żeby je wreszcie spożytkować i tak oto powstał pyszny orzechowy biszkopt przekładany kremem z bitej śmietany z delikatną nutką rumu i kawy.Trzeba spróbować.
Przekładane ciasto z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i cukier.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy.
Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.
Krem:
Śmietanę ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać rum, kawę.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.
Smacznego!
Komentarze