Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem gotowanym

4.5 (174 ocen)

Ciasto przepełnione aromatami, czuć cynamon, anyż i przyprawę do piernika. Do tego ta puszysta masa serowa. Całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ciasto idealne na świąteczny stół.

Składniki:

  • Ciasto tortownica 26 cm:

    jaja 6 szt.
    mąka 1 szkl.
    cukier 1 szkl.
    kakao 2 czubate łyżki
    soda 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    przyprawa do piernika 1 łyżka
    cynamon 1 łyżeczka
    anyż mielony 1/2 łyżeczki

    Poncz:
    rum 1 kieliszek
    woda przygotowania zimna 3 łyżki

    Masa serowa:
    twaróg dwukrotnie zmielony 1 kg.
    budyń waniliowy (bez cukru) 1 op.
    mleko 1/3 szkl.
    cukier 3/4 szkl.
    żółtka z 4 jaj
    białko jaja z 4 jaj
    masło 200 gram
    ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

    Dodatkowo:
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bhuf86 1. MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników.
    W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
  • image-1126fek 2. Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką.
    Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.
  • image-0ni5te5 3. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
  • image-23dieny 4. Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Biszkopty Anyż Cynamon Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować