Ciasto przepełnione aromatami, czuć cynamon, anyż i przyprawę do piernika. Do tego ta puszysta masa serowa. Całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ciasto idealne na świąteczny stół.
Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników.
W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
2.Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką.
Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.
3.CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
4.Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.
Komentarze