Przekąski piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże przełożyć do miski. Dodać wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać wszystko i odstawić na 10 minut, aż rozczyn się spieni.
2.Mąkę przesiać, dodać sól i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko, po czym dodać olej. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać troszkę mąki. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
3.Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wyjąć je na stolnicę i zagnieść raz jeszcze. Ciasto podzielić na pół.
4.Z jednej części rolować długie i cienkie paluchy, które smarujemy najpierw żółtkiem a potem mieszanką pomidorowo-ziołową.
5.Z drugiej części formować krótsze i grubsze paluchy. Również posmarować je żółtkiem i owinąć szynką szwarcwaldzką.
6.Paluchy układać na blasze. Piec w 180 stopniach aż się zezłocą.
Komentarze