Przebiegłe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę. Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
2.Twaróg łączymy z cukrem i zmiksowanymi truskawkami. Smarujemy każdy naleśnik i zwijamy w rurkę. Układamy jeden obok drugiego w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa dzielimy na mniejsze kawałki i wypełniamy puste miejsca tak, aby całe dno było zakryte.
3.Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Kiedy wystygnie ucieramy go z margaryną. Musi mieć dużą zawartość tłuszczu bo inaczej krem się zważy, tak jak u mnie się stało. Przekładamy go do dekoratora i robimy dowolne wzorki na naleśnikach.
4.Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Do tężejącej dodajemy zmiksowane truskawki. Ostrożnie wylewamy truskawkowy mus na krem i wstawiamy do lodówki.
Porady
Zamiast kremu kakaowego można przygotować waniliowy lub śmietankowy jeśli dziecko jest uczulone.
Komentarze