Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)
1 godz. 30 min
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- pieprz do smaku
- bazylia suszona
Przecier pomidorowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.
2.Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.
3.Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.
Komentarze