Przecier pomidorowy z bazylią

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 4 kg pomidorów
    - 2 łyżeczki soli
    - 1 łyżka cukru
    - pieprz do smaku
    - bazylia suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier pomidorowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.
  • 2. Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
    Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować