Domowy przecier z samych soczystych pomidorów ,jako dodatek tylko sól. Jest po prostu pyszny , po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej , sosów , pizzy i wielu innych dań.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
( Na ok 6 l. przecieru)
10 kg. pomidorów -użyłam pół na pół zwykłych okrągłych oraz podłużnej limy
2 łyżki soli
Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę , parzymy pomidory ,
2.Zdejmujemy z nich skórkę.
3.Z każdego pomidora usuwamy szypułkę , kroimy w ćwiartki.
4.Pomidory umieszczamy w dużym garnku , gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.
5.Przecedzamy przez sito pozbywając się pestek oraz ewentualnych resztek skórek.
6.Przecier przekładamy ponownie do garnka , gotujemy 10 min , wsypujemy sól , mieszamy.
7.Gorący przelewamy do czystych słoików , zakręcamy szczelnie , odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Słoiki możemy pasteryzować koło 10 min , ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.
Komentarze