Przecier pomidorowy

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowy przecier z samych soczystych pomidorów ,jako dodatek tylko sól. Jest po prostu pyszny , po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej , sosów , pizzy i wielu innych dań.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ( Na ok 6 l. przecieru)
    10 kg. pomidorów -użyłam pół na pół zwykłych okrągłych oraz podłużnej limy
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przecier pomidorowy 1. Pomidory myjemy.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę , parzymy pomidory ,
  • Przecier pomidorowy 2. Zdejmujemy z nich skórkę.
  • Przecier pomidorowy 3. Z każdego pomidora usuwamy szypułkę , kroimy w ćwiartki.
  • Przecier pomidorowy 4. Pomidory umieszczamy w dużym garnku , gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.
  • Przecier pomidorowy 5. Przecedzamy przez sito pozbywając się pestek oraz ewentualnych resztek skórek.
  • Przecier pomidorowy 6. Przecier przekładamy ponownie do garnka , gotujemy 10 min , wsypujemy sól , mieszamy.
  • Przecier pomidorowy 7. Gorący przelewamy do czystych słoików , zakręcamy szczelnie , odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
    Słoiki możemy pasteryzować koło 10 min , ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować