Przecier pomidorowy

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przecier jest bardzo dobry i sprawdzony.Od dawnych lat moja mama go robiła,gdy chciała przerobić większą ilość pomidorów:)Polecam:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 kg pomidorów
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    3 liście laurowe
    2,5 łyżki papryki w proszku łagodnej
    3,5 łyżki soli do przetworów
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżeczka papryki chili w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i paprykę umyć. Pomidory pokroić w cząstki i gotować 50-55 min. w garnku pod przykryciem.Następnie dodać sól,pieprz,liście laurowe,papryki w proszku i pokrojoną,obraną cebulę w kostkę i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę,również drobno pokrojoną .Gotować jeszcze ok.20-30 min. pod przykryciem.Następnie przetrzeć przez sito(drobne).Gorący przecier wlać do uprzednio wyparzonych słoików,zakręcić słoiczki.Pasteryzować przez ok.15 min.

Porady

Przecier najlepiej wkładać do małych słoiczków.Bardzo dobry na zupę pomidorową,do sosu pomidorowego,gulaszu itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować