przytulone bułeczki z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

maślane bułeczki z kwaskowatymi malinami

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    30 gram stopionego, schłodzonego masła
    125 ml ciepłego mleka
    40 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
    20 gram drożdży
    1 żółtko
    maliny+cukier

Przytulone bułeczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym leku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".

    Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.

    Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy