" Przypudrowane ciasto szyfonowe "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Delikatne i niezwykle puszyste ciasto do popołudniowej kawy.

  • 10 min

Składniki:

  • - białko - 100 g
    - olej - 20 ml
    - mleko - 40 ml
    - cukier puder - 40 g
    - mąka - 35 g
    - proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
    - sól - 1 szczypta
    - olejek do ciast waniliowy - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

" przypudrowane ciasto szyfonowe " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szyfonowe 1. Mieszamy mleko i olej.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

    Dokładnie miksujemy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

    Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy
    ( podnosząc do góry ).

    Przelewamy do formy keksowej

    ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać).

    Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.

    Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!!


    Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować