Gotuję od dawna, a rolada serowa była jedną z pierwszych zrobionych przeze mnie potraw. Jest doskonałą przystawką na wszelkie okazje.
Składniki:
60 dag żółtego sera w kawałku
1/2 kostki masła
2 serki topione kremowe
40 dag kiełbasy lub szynki konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
Przysmak serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy taką ilość wody, by po włożeniu ser był nią przykryty. Garnek zdejmujemy z ognia. Wkładamy ser i zostawiamy w wodzie na 40 minut.
2.Masło ucieramy z serkami topionymi. Wędlinę kroimy w kostkę, jajka również. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do masy maślano-serowej, mieszamy.
3.Żółty ser wyjmujemy z garnka, odcedzamy i rozwałkowujemy, uważając, żeby nie powstały dziury. Rozsmarowujemy farsz i od razu zwijamy.
4.Roladę zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze