4 uda z kurczaka
2 filety z kurczaka
1 czerwona papryka
1/2 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
1 karton po soku litrowym
Przysmak drobiowy z papryką z kartonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, oczyścić. Z udek oddzielić od kości i razem z filetem pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wlać wodę. Dodać suchą żelatynę i dobrze wszystko razem wymieszać. Górę kartonu od soku odciąć. Karton umyć i osuszyć. Mięso przełożyć do kartonu dobrze dociskając, żeby nie było pustych miejsc. Karton z mięsem przełożyć w worek do pieczenia i szczelnie i dokładnie zawiązać. Tak przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą na 3/4 wysokości kartonu. Gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie odstawić karton w chłodne miejsce. Zimny karton wstawić na noc do lodówki. Delikatnie porozcinać karton i delikatnie wyjąć przysmak. Kroić w plastry i podawać z ulubionym pieczywem.
Komentarze