Przysmak cannelloni pod pierzynką sosu beszamelowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu: Na patelni smażę przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojona w kostkę cebulę. Marchewkę i seler obieram i gotuję 20 min w osolonej wodzie. Gdy cebula się zeszkli dodaję mięso i wszystko smażę ok 15 min. Do mięsa dodaję pokrojona w kostkę paprykę oraz starte na tarle marchew i seler. Duszę ok 15 min. Na koniec dodaję przecier i przyprawy i smażę jeszcze 5 min.
2.Cannelloni gotujemy na półtwardo. Nadziewamy farszem.
3.Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w kostkę czosnek siekamy. Szklimy z cebulą na oleju. Dodajemy pomidory z zalewą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Gotujemy 10 min.
4.Przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondlu, oprószamy mąką i zasmażamy. Dodajemy kostkę rosołową i mleko. Gotujemy 5 min na małym ogniu. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową.
5.Na dużej brytfannie wylewamy sos pomidorowy. Układamy rurki i polewamy sosem beszamelowym. zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st 30 min. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy cannelloni startym serem żółtym.
Komentarze