Przysmak z wątróbki

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Zachwyca się nim każdy, kto go spróbuje. Idealny do pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 20 dag wątróbek drobiowych
    ● 2 łyżki smalcu
    ● 7 dag żółtego sera
    ● łyżka śmietany 18-proc.
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Przysmak z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki oczyszczamy z błon, starannie myjemy i osuszamy. Smalec roztapiamy na patelni. Krótko podsmażamy wątróbki. Następnie podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy, a wywar zachowujemy.
  • 2. Wątróbki studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Stopniowo wlewamy wywar z gotowania i ucieramy do uzyskania konsystencji pasty.
  • żółty ser mieszamy z pastą 3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z pastą. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: Pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak, gdy dodamy łyżkę posiekanej i podsmażonej na smalcu cebuli. Ewentualnie można dodać też posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować