Prince Polo

4.5 (196 ocen)

Pyszne, słodki ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    2 łyżki octu

    Wkładka Prince Polo
    6 białek
    25 dag cukru
    12 dag kokosu
    20 dag zmielonych włoskich orzechów
    3 duże wafelki Prince Polo

    Krem:
    1 saszetka kawy cappuccino (ja użyłam kawy Mokate, 1 torebka = 15 g, smak dowolny)
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka
    1 kostka masła

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, po łyżce oleju i octu, mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Przygotowanie wkładki:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dać pokrojone w kostkę wafelki, kokos i orzechy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C.
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Pojedynczą torebkę cappuccino zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
    Pozostałe z wkładki żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać ostudzone cappuccino, mąki. Masę wlać na gotujące się mleko, cały czas lekko mieszać, aby się nie przypaliło - konsystencja budyniu. Po wystudzeniu tak przygotowany budyń utrzeć z kostką masła.

    Przełożenie: połowa biszkoptu - połowa masy - wkładka - druga połowa masy - druga połowa biszkoptu. Wierzch ozdobić polewą lub masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować