Prince Polo

4.5 (196 ocen)

Pyszne, słodki ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    2 łyżki octu

    Wkładka Prince Polo
    6 białek
    25 dag cukru
    12 dag kokosu
    20 dag zmielonych włoskich orzechów
    3 duże wafelki Prince Polo

    Krem:
    1 saszetka kawy cappuccino (ja użyłam kawy Mokate, 1 torebka = 15 g, smak dowolny)
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka
    1 kostka masła

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, po łyżce oleju i octu, mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Przygotowanie wkładki:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dać pokrojone w kostkę wafelki, kokos i orzechy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C.
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Pojedynczą torebkę cappuccino zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
    Pozostałe z wkładki żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać ostudzone cappuccino, mąki. Masę wlać na gotujące się mleko, cały czas lekko mieszać, aby się nie przypaliło - konsystencja budyniu. Po wystudzeniu tak przygotowany budyń utrzeć z kostką masła.

    Przełożenie: połowa biszkoptu - połowa masy - wkładka - druga połowa masy - druga połowa biszkoptu. Wierzch ozdobić polewą lub masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować