Precle i paluszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostalam ten przepis juz kilka lat temu .. wreszcie przyszla pora. Precle są chrupiące i smaczne. Niektórzy piszą o sodzie którą dodaje sie do wody w której gotuje się precle , nie bylo jej w moim przepisie , nie wiem po co ona jest, ale precle i tak się udały.

  • 60 min

Składniki:

  • pól kg mąki
    4 dag drożdży
    1 płaska łyżka soli,
    0,5 łyżeczki cukru
    ok 1 szklanki wody letniej,
    mak kminek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Precle i paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 0,5 szklanki wody wsypać drożdże z cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski dodajemy sól, robimy dołek i wlać drożdże i wodę, wyrobić ciasto nakryć sciereczką, Kiedy ciasto wyrośnie, formować z ciasta precle i odstawić do wyrośnięcia. Precle wrzucić na chwilę na wrzątek, następnie wyjąć na deskę posypaną makiem i kładziemy na blaszkę. Można posypać również kminkiem. Piec w temp 175 st przez ok 20 min aż precle ladnie się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować