Znowu maka "semolata" w roli glownej,lecz tym razem na slodko w pysznych drozdzowych precelkach.Precelki sa bardzo,bardzo pulchne ,wyjatkowe za sprawa cynamonu i rodzynek,ktore uprzednio namoczylam w rumie.
Precelki drozdzowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka z 1 lyzeczka cukru-odstawiamy do "ruszenia "
2.Make przesiewamy do miski,dodajemy szczypte soli ,cukier i mieszamy,potem robimy dolek,wbijamy jajko,wlewamy drozdze,mleko ,olej i mieszamy wszystko,potem jeszcze wyrabiamy reka,przekladamy kule ciasta do miski,przykrywamy ja folia i okrywamy sciereczka.
3.W tym czasie namaczamy rodzynki w rumie ( rodzynki wchlona cala ilosc rumu )
4.Wyrosniete ciasto przekladamy na deske,wyrabiamy je ponownie i walkujemy na ksztaltny prostokat.
5.Ciasto smarujemy zimnym maselkiem za pomoca pedzelka,posypujemy je cynamonem i na koniec wciskamy namoczone rodzynki.
6.Zawijamy gotowy placek z dwoch przeciwnych bokow do srodka,potem nacinamy porcje i przekladamy je na blaszke wylozona papierem do pieczenia oraz smarujemy gore buleczek pozostalym maslem.
7.Blaszke ponownie okrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 20 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.180 st C przez 30 min.
Smacznego!
Komentarze