Precelki z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i rozbić do niego żółtko, osolić i dodać rumu. Masło kroić do mąki i szybko wyrobić ciasto.
2.Nadać kształt kuli, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
3. Ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować precelki. Ułożyć precle na natłuszczoną blachę i piec około 10-15 minut w 175 stopniach na złoty kolor.
4.Po upieczeniu zdjąć nożem .
Dobrze utrzeć cukier puder,białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Precle zanurzać w polewie bądź smarować.
Porady
Precle przed lukrowaniem najlepiej położyć na metalowej kratce pod którą leży ręcznik papierowy:)
Komentarze