Precelki z rumem

0 (0 ocen)

Są naprawdę pyszne, i godne polecenia

Składniki:

  • 300g mąki
    100g cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    1-2 łyżki rumu
    200g masła
    mąka do wałkowania

    Lukier:
    1 białko
    1 łyża rumu
    150g cukru pudru

Precelki z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i rozbić do niego żółtko, osolić i dodać rumu. Masło kroić do mąki i szybko wyrobić ciasto.
  • 2. Nadać kształt kuli, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • 3. Ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować precelki. Ułożyć precle na natłuszczoną blachę i piec około 10-15 minut w 175 stopniach na złoty kolor.
  • 4. Po upieczeniu zdjąć nożem .
    Dobrze utrzeć cukier puder,białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Precle zanurzać w polewie bądź smarować.

Porady

Precle przed lukrowaniem najlepiej położyć na metalowej kratce pod którą leży ręcznik papierowy:)

Komentarze

Podobne przepisy