pralinki kokosowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne delikatne pralinki kokosowe z migdałem w środku. Wykwintna, chwila przyjemności.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 40 pralinek:
    90 dag białej czekolady
    pół kostki masła
    pół szklanki cukru pudru
    1 wafelek śmietankowy
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki "Malibu"
    40 migdałów (bez skórki)

    wiórki kokosowe do obtoczenia

Pralinki kokosowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, topimy nad kąpielą wodną. Po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta jasnokremowa masa. Stale ucierając dodajemy stopniowo czekoladę. Pod koniec dodajemy drobno skruszony wafelek, wiórki kokosowe i malibu. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. Do środka każdej wciskamy migdał. Kuleczki otaczamy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Zamiast MALIBU, można użyć dowolnego likieru kokosowego.

Komentarze

Podobne przepisy