Prażoki z kapuśniakiem po łódzku

4.45 (186 ocen)

  • Średni

Takie prażoki robiła moja babcia, mama a teraz kolej na mnie.Są pyszne i niesamowicie sycące.

  • Średni

Składniki:

  • KAPUSNIAK NA GęSTO::
    - kapusta kiszona kwaśna: 500 gramów
    - kostki rosołowe drobiowe: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - kiełbasa wędzona cienka: 1 sztuka
    - kasza jęczmienna: 3 łyżki
    - smalec: 1 łyżka
    PRAżOKI:
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażoki z kapuśniakiem po łódzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kapuśniaku:
    Kapustę pokroić drobno i zalać wodą.
    Gotować z kostkami, liściem laurowym i kaszą do miękkości.
    Dodać podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Kapuśniak powinien być dość gęsty.
  • Prażoki z kapuśniakiem po łódzku 2. Wykonanie prazoków:
    Ziemniaki obrać i zalać wrzątkiem osolonym szczyptą soli.
    Gotować pod przykryciem ok 15 minut.
    Potem odcedzić (nie wylewać wody bo może się przydać) zostawiając na dnie ok 1 cm wody.
    Zasypać ziemniaki mąką, przykryć i gotować jeszcze 10 minut.
    Następnie należy utłuc ziemniaki z mąką i solą na gładką masę (jeśli będzie za gęste dodać zostawioną wodę z gotowania ziemniaków).
    Prażoki nakładać na talerz łyżką umaczaną w tłuszczu.
    Okrasić kiełbaską podsmażoną z cebulką.
    Podawać kapuśniak i prażoki w oddzielnych naczyniach.
    Ja jednak uwielbiam razem na jednym talerzu.
    Odsmażane na tłuszczu są jeszcze lepsze.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować