Prażoki

5 (144 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjna łódzka potrawa, przygotowana z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżka
    - skwarki stopione ze słoniny: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażoki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Do gotujących ziemniaków, około 5 minut przed końcem gotowania, wsypujemy mąkę.
  • 2. Odcedzamy bardzo ostrożnie wodę, tak by mąka została w garnku. Ubijamy ziemniaki, aż mąka całkowicie połączy się z ziemniakami i stanie się gładka, jednolita, bez grudek.
  • 3. Przygotowujemy okrasę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy skwarki.
  • 4. Prażoki wykładamy na talerz, polewamy tłuszczykiem ze stopionej słoniny, posypujemy skwarkami i cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować