• 2 godz.

Takie jabłka śmiało można dać do szarlotki, jako dodatek do mięsa, ale również można nimi smarować naleśniki czy omlety. Zrobiłam je w wersji podstawowej, bez żadnych przypraw, więc idealnie nadadzą się do wielu dań :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 kg jabłek słodkich
    3/4 szklanki cukru
    2 cytryny
    1 pomarańcza
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    słoiki (w zależności od ich wielkości, u mnie 2 duże i 5 trochę mniejszych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Przetwory

Prażone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku (60*C przez ok 20 minut). Nakrętki i słoiki muszą być bardzo suche (bez kropli wody).
  • 2. Jabłuszka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Aby nie sczerniały, ja wrzucałam je do wody z kwaskiem cytrynowym. Następnie kroimy je w kostkę i dajemy do dużego gara. Z cytryny i pomarańczy do owoców wyciskamy sok, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy, aż jabłka całkowicie zmiękną.
  • 3. Gorące jabłka przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować