Prawdziwki na masełku

4.45 (195 ocen)

Najsmaczniejsza i najprostsza potrawa z grzybów :) Jeśli się ma prawdziwki, co już nie jest takie proste...

Składniki:

  • ok. 15 młodych prawdziwków (z jasną gąbką na spodzie kapelusza)
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Prawdziwki na masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie czyścimy. Odcinamy trzonki (można je ususzyć). Kapelusze szybko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ściereczką i kroimy w grubsze plastry.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie prawdziwki. Smażymy, aż odparuje sok i grzyby lekko się zrumienią. Solimy i mieszamy. Wykładamy na talerze i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Jeśli mamy mniej grzybów, trzonki także kroimy i smażymy razem z kapeluszami. Nie bierzemy do smażenia starszych okazów z zielonkawą gąbką, bo się "rozmażą". Takie grzyby najlepiej pokroić w grube plastry i ususzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło klarowane Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować