PRAWDZIWA SZCZAWIÓWKA WG.BABCI MARYSI

4.92 (198 ocen)

  • 35 min

Doskonale pamięta się smaki dzieciństwa...nie od dziś wiadomo że najlepiej jadało się u babci.Kiedys nie gotowało sie zup kremów,zupa musiała być pozywna bo czasem była głownym daniem obiadowym

  • 35 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    4 duże ziemniaki,
    2 marchewki
    kawałek mięska do ugotowania na nim wywaru
    szczaw ze sloiczka,albo mrożony
    2 łyzki smietany 18
    sól,pieprz ,ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.92 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Prawdziwa szczawiówka wg.babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywka 1. Ziemniaki i marchewke obieramy,myjemy,kroimy w kosteczkę,wrzucamy do garnuszka,zalewamy wodą,dodajemy kawałeczek mięska,zeby zupa była smaczniejsza.Gotujemy ok.20 minut.Delikatnie doprawiamy
  • 2. Do gotującej się zupy wkładamy mały porcję szczawiu wielkości małego słoiczka po musztardzie.Gotujemy ok 15 minut,zabielamy smietana.W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
  • jajeczka do szczawiówki 3. Obieramy wczesniej ugotowane na twardo jajka,kroimy w dość sporą kostkę(jajko na 8 cześci),dodajemy do zupy.

Porady

Szczaw który przechowuje na zimę zawsze zbieram w maju,jest on młodziutki,najsmaczniejszy.Mozna szczaw złozyc w słoiczki,zawekować.Ja szczaw mroże,dlatego ze nie ma on potem w sobie tyle tego kwasu,jest delikatniejszy w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować