Prosty sernik z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarowć masłem i wyłożyć papierem.
Zagotować wodę i zalać nią rodzynki ( można dodać olejku migdałowego lub rumowego).
Stopić masło.
Ciastka zmiksować na piach. Zalać połową masła, wymieszać. Mokrą mieszanką wylepić dno formy.
3 jajka ubić z cukrami, około 5 minut.
Dodać do nich budyń, miksując oraz masło.
Ser przełożyć do masy, wbić 2 jajka i wymieszać, tylko do połączenia.
Wylać na spód, piec w 160 stopniach 40 minut. Zostawić w piecu na 10 , po zakończeniu pieczenia, po czym wystudzić poza piecem.
Dowolnie udekorować.
Porady
Ciasto pieczone w mniejszej formie będzie wymagało 50 minut pieczenia. Będzie też wyższe i bardziej eleganckie.
Komentarze