Bardzo prosty sernik na zimno ale w takie gorące dni nie czas na skomplikowane przepisy :) Kolorowy, z mnóstwem sezonowych owoców na wierzchu. Oczywiście podajemy schłodzony :)
3 godz.
Składniki:
1 kg mielonego sera białego (z wiaderka)
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 galaretki jagodowej
mała paczka okrągłych biszkoptów
sezonowe owoce do dekoracji wierzchu
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki wiśniowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić do temperatury pokojowej. Tak samo postąpić z pozostałymi galaretkami - agrestową i brzoskwiniową.
2.Galaretkę jagodową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Na dno tortownicy o średnicy 25 cm układać biszkopty moczone w jeszcze ciepłej jagodowej galaretce.
3.Ser podzielić na 3 równe części. Do każdej z nich wlać jeden smak galaretki, zmiksować.
4.Gdy masa serowo-wiśniowa zacznie lekko gęstnieć, powoli wylać ją na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać masę serowo-agrestową, ponownie wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z masą serowo-brzoskwiniową. Dobrze schłodzić.
Komentarze