Najprostszy chleb pszenny i w dodatku pieczony w żeliwnym garnku. Dzięki temu ma on niezwykle chrupiącą skórkę, a środek chleba jest mięciutki. DO przygotowania tego chleba nie trzeba zbyt dużo czasu ani siły by wyrobić ciasto
Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej + ok.2-3 łyżek do podsypania stolnicy
Prosty chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do miski dodaj wszystkie składniki na chleb. I dobrze je ze sobą wymieszaj – przez około 1,5 min. Ciasto ma być połączone lecz bardzo kleiste
2.Miskę z ciastem zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny
3.Po tym czasie stolnice posyp mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj. Ciasto ma przestać się kleić ( ew. podsyp więcej mąki) Ciasto będzie bardzo lekkie .
4. Ciasto uformuj na chlebek-zlepieniem do dołu ! Ułóż je na ścierce posypanej dużą ilością mąki. Chleb posyp mąką i przykryj ściereczka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
5. Do piekarnika włóż naczynie żeliwne i włącz piekarnik na 240 stopni (góra-dół)
6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyciągnij naczynie przełóż szybko do niego chleb ( to nie jest łatwe, gdy się Wam zdeformuje nie martwcie się
Komentarze