Prosty chleb z garnka

4.5 (197 ocen)

Najprostszy chleb pszenny i w dodatku pieczony w żeliwnym garnku. Dzięki temu ma on niezwykle chrupiącą skórkę, a środek chleba jest mięciutki. DO przygotowania tego chleba nie trzeba zbyt dużo czasu ani siły by wyrobić ciasto

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej + ok.2-3 łyżek do podsypania stolnicy

    8 g świeżych drożdży

    300 g ciepłej wody

    1 czubata łyżeczka cukru

    8 g soli
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do miski dodaj wszystkie składniki na chleb. I dobrze je ze sobą wymieszaj – przez około 1,5 min. Ciasto ma być połączone lecz bardzo kleiste

    2.Miskę z ciastem zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny

    3.Po tym czasie stolnice posyp mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj. Ciasto ma przestać się kleić ( ew. podsyp więcej mąki) Ciasto będzie bardzo lekkie .

    4. Ciasto uformuj na chlebek-zlepieniem do dołu ! Ułóż je na ścierce posypanej dużą ilością mąki. Chleb posyp mąką i przykryj ściereczka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

    5. Do piekarnika włóż naczynie żeliwne i włącz piekarnik na 240 stopni (góra-dół)

    6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyciągnij naczynie przełóż szybko do niego chleb ( to nie jest łatwe, gdy się Wam zdeformuje nie martwcie się
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować