Proste ucierane ciasto z jabłkiem i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubijając.
2.W drugiej misce utrzeć żółtka z sokiem malinowym, Następnie cały czas ucierając dodawać cienkim utarte żółtka.
3. Partiami dodawać mąkę oraz olej i śmietanę ( 3 łyżki), cały czas ucierając.
Do formy wylać 2/3 ciasta.
4.Do pozostałego ciasta dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany. Dobrze wymieszać. Delikatnie wyłożyć na jasne ciasto i kilka razy pokręcić widelcem tworząc esy-floresy.
5.Owoce umyć. Jabłko obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście. Winogrono pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Ułożyć między jabłkami.
Piec w 190 st około 40-45 minut do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze