Proste ucierane ciasto z jabłkiem i winogronem

4.5 (147 ocen)

Zapraszam na prościutkie ciasto, jest wilgotne i puszyste. Można go przygotować z różnymi owocami, także mrożonymi. Zapraszam:)

Składniki:

  • 2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soku malinowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka kakao
    1 duże jabłko
    2 łyżki winogron
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Proste ucierane ciasto z jabłkiem i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka ubić na sztywno 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier cały czas ubijając.
  • żółtka utrzeć z sokiem malinowym 2. W drugiej misce utrzeć żółtka z sokiem malinowym, Następnie cały czas ucierając dodawać cienkim utarte żółtka.
  • dodać olej 3. Partiami dodawać mąkę oraz olej i śmietanę ( 3 łyżki), cały czas ucierając.
    Do formy wylać 2/3 ciasta.
  • wylać ciasta 4. Do pozostałego ciasta dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany. Dobrze wymieszać. Delikatnie wyłożyć na jasne ciasto i kilka razy pokręcić widelcem tworząc esy-floresy.
  • ułożyć owocoe 5. Owoce umyć. Jabłko obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście. Winogrono pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Ułożyć między jabłkami.
    Piec w 190 st około 40-45 minut do suchego patyczka.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować