Proste warzywne leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw i dużego garnka.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
    1 cukinia zielona
    1 cukinia żółta
    1 bakłażan
    6 pomidorów
    2 czerwone papryki
    1 cebula
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, bazylia, oregano
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    świeża pietruszka

Proste warzywne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa należy umyć i pokroić w kostkę. Pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki. W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy.
  • 2. Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, gdy się zeszkli dodać paprykę i poczekać aż zmięknie.
  • 3. Dodać resztę warzyw i dusić na małym ogniu przez 20 min, pamiętając o mieszaniu.
  • 4. Wlać przecier pomidorowy, zagotować i dusić pod przykryciem 30 min. Jeśli będzie za gęste można dodać trochę bulionu.
  • 5. Na koniec doprawić ulubionymi przyprawami. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu.

Porady

Można dusić dłużej, jeśli chcemy aby warzywa były bardzo miękkie. Można też skrócić czas, aby warzywa były lekko chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy