Proste i szybkie leniwe

4.51 (194 ocen)

  • 30 min

Nigdy nie robiłam wczesniej leniwych, nawet nie wiedzialam jak je zrobić, ale wczorajszego wieczora odkryłam w lodówce twaróg więc pomyślałam "spróbuję" ;) czas przygotowania może troszkę się różnić, u mnie było szybko bo miałam już podsmażoną bułkę tartą ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
    mąka pszenna (ok. 1 szkl, ale warto mieć ciut więcej)
    bułka tarta (obsmażona)
    masełko
    cukier
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Proste i szybkie leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmieliłam w robocie kuchennym (zajęło mi to moment)
    a następnie dodałam do niego mąkę, łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki cukru i zagniotłam ciasto tak, abym mogła zrobić z niego kulkę która sie nie rozpada (dlatego warto mieć ciut więcej mąki żeby dosypać jeśli ciasto będzie zbyt luźne)
  • 2. Z gotowego ciasta odrywam mniejsze kawałki, roluję na blacie wysypanym mąką, rulon lekko spłaszczam palcami a następnie wykrajam nożem kluski o dowolnym kształcie (ja kroiłam tradycyjne romby)
  • 3. Kluski wrzucamy do gotującej się wody (można do wody dodać odrobinę oleju, wtedy mamy pewność ze sie nie skleją) i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną natychmiast wyciągamy łyżką cedzakową.
  • 4. W rondelku roztapiamy kawałek masła, gotowe kluski posypujemy bułką tartą i cukrem i polewamy masełkiem. Gotowe ! :) smacznego :)

Porady

Do klusek nie użyłam ani jednego jajka, był to dosłownie sam twaróg z mąką. Z podanych proporcji, wychodzi ok 25-30 klusek, więc jesli chcesz więcej to zachowując podane proporcje użyj więcej twarogu i mąki (no i cukru z solą) :) Można (jeśli ktoś lubi) obsypać je także cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować