proste ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na foremkę 23 cm:
    na ciasto:
    125 ml mleka
    70 g czekolady deserowej
    1/2 szklanki kakao
    1 szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    70 ml oleju
    125 ml kwaśnej śmietany 18%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    na polewę:
    100 g deserowej czekolady
    3 łyżki mleka
    łyżka kokosu
    dodatkowo:
    czereśnie lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać kokosem. Na wierzchu ułożyć owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować