Prosta tajska zupa rybna

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym

  • 20 min

Składniki:

  • (2-3 porcje):
    400 ml mleka kokosowego
    300 g filetu z białej ryby
    1 czubata łyżka pasty Tom Yum
    2 łyżki sosu rybnego
    200 ml wody lub bulionu warzywnego
    1 duży pomidor
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1/2 limonki
    2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
    4 liście curry (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Prosta tajska zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut.
  • 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :)

Porady

Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Zamiast pasty Tom Yum możemy dodać pastę Czerwone Curry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować