Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Można do tego deseru użyć gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do syropu dodając im dodatkowego smaczku...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - twarda gruszka: 2 sztuki
    - cukier biały: 0.75 szklanki
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - żółtko jaja: 3 sztuki
    - cukier biały lub puder: 6 łyżek
    - wanilia w lasce: 1 sztuka
    - cynamon do dekoracji: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę cynamonu, chwilę pogotować, żeby syrop nabrał smaku cynamonu, dodać gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
    Żółtka ubić z cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z laski wanilii albo cukier waniliowy.
    Na talerzach rozłożyć kogel mogel, ułożyć gruszki, posypać szczyptą cynamonu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować