Można do tego deseru użyć gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do syropu dodając im dodatkowego smaczku...
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE:
- twarda gruszka: 2 sztuki
- cukier biały: 0.75 szklanki
- laska cynamonu: 1 sztuka
- żółtko jaja: 3 sztuki
- cukier biały lub puder: 6 łyżek
- wanilia w lasce: 1 sztuka
- cynamon do dekoracji: 2 szczypty
Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę cynamonu, chwilę pogotować, żeby syrop nabrał smaku cynamonu, dodać gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
Żółtka ubić z cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z laski wanilii albo cukier waniliowy.
Na talerzach rozłożyć kogel mogel, ułożyć gruszki, posypać szczyptą cynamonu.
Komentarze