profiterolki z musem i sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy co prawda jest słodki ale za to już sos jest na bazie gorzkiej czekolady, tak więc wszystko współgra idealnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na około 25 sztuk:
    na ciasto:

    4 jajka
    100 g masła
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    na mus czekoladowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    200 g czekolady mlecznej
    na sos czekoladowy:
    300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!)
    150 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką)
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Profiterolki z musem i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę przesianą przez sitko i mieszając zaparzać na małym ogniu aż całość mocno zgęstnieje i zaczną się pojawiać pęcherze powietrza. Uważać, żeby nie przypalić. Przełożyć do miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić.
  • 2. Przygotować krem: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. krem nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania i wstrzykiwać w ptysie. Nadziane ciastka oprószyć cukrem pudrem.
  • 3. Przygotować sos: kremówkę wlać do rondelka i zagotować, zdjąć z ognia, odrobiną przestudzić i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Sosem polewać ptysie. Jeśli zostanie nam sosu, możemy go zużyć później, wystarczy podgrzać go w mikrofalówce lub nad parą. Przechowywać go należy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować