PSZENNO-ŻYTNI CHLEB Z MAJERANKIEM NA KEFIRZE

4.5 (146 ocen)

Pyszny domowy chlebek na drożdżach i kefirze.

Składniki:

  • 270 g mąki żytniej
    290 g mąki pszennej
    130 g kefiru
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    ½ opakowania suszonego majeranku
    5 g oleju
    55 g świeżych drożdży
    Ok. 300 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenno-żytni chleb z majerankiem na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir lekko podgrzać w mikrofali lub w ciepłej wodzie( szklankę z kefirem wstawić do naczynia wypełnionego gorąca wodą). Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól, cukier i majeranek. Wymieszać suche składniki.
  • 2. Dodać drożdże i rozetrzeć je w palcach razem z mąką. Wlać ciepły kefir, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne. Przełożyć je do miski wysypanej mąką . Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Lekko zwilżyć górę wodą, posypać płatkami owsianymi.Przykryć i zostawić na kolejne 30-35 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagranego do 200 st . Piec około 55-60 minut, w zależności od piekarnika. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować