270 g mąki żytniej
290 g mąki pszennej
130 g kefiru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
½ opakowania suszonego majeranku
5 g oleju
55 g świeżych drożdży
Ok. 300 ml letniej wody
Pszenno-żytni chleb z majerankiem na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir lekko podgrzać w mikrofali lub w ciepłej wodzie( szklankę z kefirem wstawić do naczynia wypełnionego gorąca wodą). Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól, cukier i majeranek. Wymieszać suche składniki.
2.Dodać drożdże i rozetrzeć je w palcach razem z mąką. Wlać ciepły kefir, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne. Przełożyć je do miski wysypanej mąką . Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
3.Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Lekko zwilżyć górę wodą, posypać płatkami owsianymi.Przykryć i zostawić na kolejne 30-35 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagranego do 200 st . Piec około 55-60 minut, w zależności od piekarnika. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze