Pszenno - żytni chebek razowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo długo zachowuje świeżość, z masełkiem i pomidorkiem smakuje obłędnie :)

  • 40 min

Składniki:


  • 200g mąki pszennej razowej
    200g mąki żytniej razowej
    100g mąki pszennej chlebowej
    30g drożdży
    400 ml letniej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    dowolne ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, siemię lniane.

Pszenno - żytni chebek razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
    Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce na 1h.
    Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (u mnie mała, silikonowa) i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut, aż zacznie odstawać od brzegów foremki a po uderzeniu od spodu bochenka będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy