Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

Proste bułeczki wypiekane z mąki pszennej i razowej, z dużą ilością siemienia lnianego. Gorąco polecam, szczególnie na śniadanie!

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    250 g mąki pszennej
    150 g mąki żytniej razowej
    80 g siemienia lnianego
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1/2 szkl ciepłego mleka
    1/2 szkl ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    odrobina wody do posmarowania bułeczek
    kilka łyżek siemienia lnianego do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń

Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić razem z cukrem i łyżką mąki pszennej w połowie ilości mleka. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".
  • 2. Obydwie mąki, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. W razie potrzeby, dodać troszkę jeszcze mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym.


  • 4. Piec w 190 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratce w celu przestudzenia. Smacznego!

Porady

Przepis na ok.10 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować