Pszenne bułki razowe ze słonecznikiem

4.49 (160 ocen)

  • 2 godz.

Warto piec samemu własne pieczywo, to wcale nie jest trudne! Bez polepszaczy i spulchniaczy, samo zdrowie. A ile radości podczas pieczenia :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 9 sporych bułek:

    150g mąki pszennej typ 650
    350g mąki pszennej razowej
    5 łyżek zarodków pszennych
    8g suszonych drożdży (3 łyżeczki)
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu
    0,5 szklanki mleka
    1,25 szklanki wody
    3 łyżki oleju z pestek winogron
    1 jajko + 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek przed pieczeniem
    słonecznik do posypania (lub inne ziarna)
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułki razowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki prócz jajka z mlekiem i słonecznika wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ścianek misy lub od rąk. Pozostawić pod wilgotną ściereczką do podwojenia objętości, po czym wyrobić ponownie. Uformować bułki dowolnego kształtu (u mnie wyszło 9 okrągłych) i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 25 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować