Pstrąg zapiekany w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi dokładnie myjemy. Odcinamy głowy. Na zewnątrz (na skórce) robimy nacięcia. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Masło przyprawiamy jarzynką, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Wkładamy do środka pstrągów oraz trochę wkładamy w nacięcia na zewnątrz.
3.Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą (możemy dodać odrobinę oleju rzepakowego). Przyprawami nacieramy pstrągi z każdej strony.
4.Ryby układamy w naczyniu żaroodporny, które od góry nakrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 minut pod przykryciem z folii, następnie odkrywamy folię i zapiekamy jeszcze przez ok 10 minut.
5.Pstrąga możemy podawać np. z frytkami oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Komentarze