Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem

0 (0 ocen)

Delikatne mięso ryby idealnie komponuję się z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Pomidor dodaje charakteru a cytryna wzbogaca jej smak.

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi tęczowe
    2 łyżki miękkiego masła
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 plasterki cytryny
    4 plastry pomidora
    sól morska świeżo mielona
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę dodać do masła wraz z posiekaną natką pietruszki , dokładnie wymieszać.
    Plastry cytryny oraz pomidora przekroić na pół.

  • 2. Ryby umyć osuszyć na ręczniku papierowym , poodcinać łby.
    Każdą rybę naciąć na grzbiecie w czterech miejscach.
    Od środka oprószyć pstrągi solą i pieprzem, nafaszerować masłem czosnkowym oraz 4 połówkami pomidora.
  • 3. Od wierzchu na przecięciach położyć pół plasterki cytryny.
    Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym , piec około 25 min z piekarniku nagrzanym do 180st.
    Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubiona sałatką ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować