Pstrąg z kuskusem

0 (0 ocen)

Delikatny i aromatyczny pstrąg podany z kuskusem i warzywami to gwarancja pysznego i zdrowego obiadu!

Składniki:

  • - 2 świeże pstrągi
    - przyprawa do ryb
    - zioła prowansalskie
    - 3 grube plastry cytryny
    - 250 g kuskusa
    - 10 bryłek mrożonego szpinaku
    - łyżka margaryny
    - pół papryki czerwonej świeżej
    - 1 mała cukinia
    - 2 ząbki czosnku
    - 6 łyżek oliwy z oliwek
    - sól pieprz, liśc laurowy, pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Pstrągi umyć, wysuszyć i natrzeć solą,pieprzem, ziołami oraz przyprawą do ryb (z wierzchu i w środku). Plasterki cytryny przekroić na pół, Po dwa włożyć w ryby, a po jednym na rybie
  • ryby przed pieczeniem 2. Pstrągi przełożyć do foliowych torebek, włożyć kilka kulek pieprzu i po listku laurowym.
    Piec w temperaturze 180 stopniach ok 35min. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozciąć woreczki.
  • 3. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą,dodać sól. Cukinię umyć dokładnie i przekroić wzdłuż w paski. Natrzeć oliwą z czosnkiem i włożyć do lodówki na ok 30min.
    Smażyć na patelni grilowej tuż przed wyjęciem ryby z piekarnika. Paprykę pokroić w kosteczkę.
  • 4. Kuskus przygotować tak jak na opakowaniu pisze.
    Na patelni rozpuścić margarynę, dodać szpinak i dusić ok 5-8min na małym ogniu, zdjąć pokrywkę aby woda odparowała i jeszcze chwilkę trzymac na ogniu. Gotowy szpinak wymiieszać dokładnie z gotowym,gorącym kuskusem.
    Na talerzu układać kuskus ze szpinakiem, grillowane cykinie obsypane papryką oraz rybkę.

Porady

Do kuskusa można dodać pół kostki rosołowej Pstrągi po natarciu przyprawami warto włożyć na 30 min do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować