Pstrąg z warzywami z grilla i masełkiem czosnkowym

4.5 (167 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne,łatwe, zdrowe i w miarę szybkie danie z grilla. Idealne na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny.Kompozycja warzyw i masła czosnkowego idealnie łączy się z pstrągiem.Smacznego! :)

  • 20 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób
    1 w miarę duży pstrąg
    3 średnie lub 2 duże pomidory
    1 duża zółta papryka
    1 cebula biała
    1 średnia marchew
    Pęczek pietruszki
    Pęczek koperku
    3 ząbki czosnku
    3/4 masła
    przyprawy:
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    czosnek w granulacie
    bazylia
    majeranek

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Grill

Pstrąg z warzywami z grilla i masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę najlepiej kup już wypatroszoną, obmyj ją dokładnie pod zimna wodą i rozłóż na dużym kawałku folii aluminiowej.
    W środku posmaruj rybę solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zostaw żeby się przegryzła. W tym czasie przygotuj warzywa.
  • 2. Umyj warzywa.
    Z papryki wydrąż środek wraz z pestkami i pokrój w kostkę (1cm x 1cm).
    Usuń z pomidorów twardy środek i pokrój w kostkę tak jak paprykę
    Marchew obierz i umyj oraz pokrój w cieniutkie paseczki.
    Cebulę obierz i pokrój na cieniutkie plasterki a następnie zeszklij ja delikatnie na patelni przez krótką chwilę.
  • 3. Masełko czosnkowe:
    masło rozpuść w garnku na małym ogniu lub w mikrofalówce, gdy będzie już płynne dodaj do niego posiekaną pietruszkę, koperek, pieprz czarny, ziołowy, sól,bazylię, majeranek, czosnek granulowany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko.
  • 4. Do przegryzionego już pstrąga nałóż łyżeczkami masełka czosnkowego tyle (ile masz ochoty), następnie wypełnij rybę warzywami które wcześniej przygotowałeś i polej znów masełkiem delikatnie.
  • 5. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiowa na której ja położyłeś więc musi to być w miarę duży kawałek folii ;).
    Zawiniątko połóż na kratce od grilla i czekaj na rarytas ;)

Porady

Do smaku można użyć mała ilość soku pomidorowego, polewając delikatnie środek ryby (nie koniecznie). Zajadać można do chleba, bez chleba albo z ryżem. Do udekorowania dania możesz użyć plasterków cytryny (jak na zdjęciu) lub pozostawić ja jak jest , bo przecież i tak jest wspaniała ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować