Pstrąg w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam z rodzicami i często im gotuję. Ten przepis to wynik kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • ● 4 sprawione pstrągi (po ok. 40 dag)
    ● pęczek tymianku
    ● 1 pęczek rukoli
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1 cytryna pokrojona w plasterki
    ● oliwa
    Sos:
    ● 1 łyżka chrzanu
    ● 25 dag śmietany 22-proc.
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● garść grubo pokrojonych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do
    240 °C. Ziemniaki bardzo dokładnie
    myjemy i nieobierając,
    kroimy w cienkie plasterki. Układamy
    na blasze wysmarowanej tluszczem lub wyłożonej papierem
    do pieczenia. Skrapiamy
    oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
    Wstawiamy do piekarnika
    i pieczemy ok. 15 minut na
    złoty kolor.
  • Pstrąg w sosie orzechowym 2. Pstrągi myjemy, osuszamy,
    nacinamy w odstępach 1-2 cm.
    Smarujemy oliwą, oprószamy
    solą i pieprzem. Do środka ryb
    wkładamy gałązki tymianku i plasterki
    cytryny. Pieczemy 12-15
    minut w tej samej temperaturze.
  • 3. Przygotowujemy sos: mieszamy
    chrzan ze śmietaną
    i orzechami, doprawiamy solą,
    pieprzem i sokiem z cytryny.
    Polewamy rybę. Podajemy
    z ziemniakami i rukolą skropioną
    oliwą i sokiem z cytryny.

Porady

● Zamiast pieprzem czarnym ryby możemy doprawić cytrynowym. ● Aby ryba nabrała bardziej wyrazistego aromatu, do środka możemy włożyć 1-2 gałązki świeżego rozmarynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować