Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych

4.45 (156 ocen)

Pstrą to jedna z ulubionych ryb w moim domu, dlatego bardzo często u nas gości. Pyszna, delikatna, aromatyczna ryba w chrupiących migdałach. Świetny pomysł na piątkowy obiad. Może być propozycją na Świątecznym stole, ale nie tylko:)

Składniki:

  • 1 pstrąg,
    1-2 łyżki migdałów w płatkach,
    sok z 1/2 cytryny,
    ok. 30-40 g masła,
    ząbek czosnku,
    1 płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki,
    sól, pieprz,
    1 łyżka oliwy,
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w maśle czosnkowym i płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga myjemy i osuszamy. Na zewnątrz i w środku nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, odrobiną oliwy i posypujemy natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
    W rondelku podgrzewamy masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. Dokładnie mieszamy i studzimy.
    Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i kładziemy pstrąga, przykrywamy pokrywką lub filią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180*C. Po upływie tego czasu ścigamy nakrycie i polewamy rybę przygotowanym masłem czosnkowym i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 10 min nie przykrywając już, do zrumienienia się migdałów .Wykładamy na talerz. Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować