Pstrąg w łódkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rybę przyrządzam podczas wspólnych wypadów nad wodę, kiedy to wędkuję razem z moim synem Patrykiem.

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    ● 3 średnie pstrągi
    ● 3 łyżki masła czosnkowego
    ● 1,5 łyżki masła
    ● 6-9 gałązek koperku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól
    ● ziołowy pieprz
    ● 1,5 cytryny
    ● 3 łyżki oliwy do posmarowania folii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w łódkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi patroszymy, wycieramy
    ze śluzu, usuwamy łuski
    i myjemy. Osuszamy i nacieramy
    solą wewnątrz oraz na zewnątrz. Do środka każdej
    ryby wkładamy łyżkę masła
    czosnkowego.
  • 2. Kawałki folii aluminiowej
    natłuszczamy oliwą, układamy
    pstrągi. Czosnek kroimy w plasterki.
    Koperkiem i czosnkiem
    obkładamy ryby. Posypujemy
    ziołowym pieprzem.
  • 3. Folie zwijamy w łódeczki,
    zostawiając odkrytą górę.
    Wkładamy na rozgrzany ruszt
    i pieczemy do miękkości. Pod
    koniec na rybach układamy
    wiórki masła. Po upieczeniu
    usuwamy czosnek i koperek.
    Cytrynę sparzamy, kroimy
    w ćwiartki. Pstrągi podajemy
    w folii, udekorowane cytryną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować