Pstrąg tęczowy z małym ratatouille

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pstrąg na sposób francuski

  • 50 min

Składniki:


  • 4 filety z pstrąga tęczowego
    4 małe cukinie
    4 małe pomidory
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    cytryna
    6 łyżek oliwy z oliwek
    łyżeczka suszonego oregano
    zielona pietruszka
    sól , pieprz

Pstrąg tęczowy z małym ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku na plasterki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy , wrzuciłem pokrojoną cebulę i plasterki czosnku, chwilę smażyłem. Dodałem cukinię, sól , pieprz , smażyłem na dużym ogniu kilka minut, mieszając. Dorzuciłem ćwiartki pomidorów i smażyłem jeszcze ok. 10 minut, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i oregano . Jarzyny muszą być chrupiące , lekko twardawe.
    Na drugiej patelni rozgrzałem pozostałą oliwę i podsmażyłem krótko posolone filety z pstrąga ( po 5 minut z każdej strony ). Ułożyłem na talerzu z małym ratatouille , posypałem zieloną pietruszką , polałem sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy