Bardzo szybko sie takiego pstraga przegotowuje ,malo skladnikow a rybka pyszna wychodzi.
60 min
Składniki:
Dla jednej osoby :
*pstrag
*cytryna
*pieprz cytrynowy lub kolorowy
*lyzeczka plasaka suszonego koperku lub 2-3 galazki swiezego koperku
*sol
*maka do panierki
*zabek czosnku
Pstrag pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstraga oczyscic ,wypatroszyc ,umyc i dokladnie osuszyc.
2.Rybe natrzc sola ,pieprzem cytrynowym lub pieprzem kolorowym ,ale wtedy wkladamy w srodek plasterek cytryny. Posypujemy koperkiem ,wkladamy pokrojony w plasterki zabek czosnku i odstawiamy na pol godzinny w chlodne miejsce.
3.Nastepnie troche tluszczu ,np. oleju na patelni (ja uzylam patelni grilowej) . Obtaczamy rybe w mace i smazymy po 2-3 minuty z kazdej strony.
4.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. . Blache wykladamy papierem do pieczenia.
5.Pstraga przekladamy na blache . Posypujemy sola ,np. swiezo zmielona sola morska .
6.Wkladamy do piekarnika na srodkowa pozycje . Pieczemy 20-30 w zaleznosci od wielkosci ryby . Ja zawsze sprawdzam po okolo 20 minutach , czy juz jest dobra.
7.Przed jedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny .
Smacznego
Komentarze