Pstrąg po piracku

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Taki lekko pikantny i niezwykle soczysty pieczony pstrąg, na pewno wielu osobom przypadnie do gustu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 oczyszczony pstrąg (ok 350 g),
    1 czerwona słodka papryka,
    1 papryczka chili lub pepperoni,
    1 ogórek konserwowy,
    1 cebula,
    250 ml wody,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    sól,
    słodka i ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Faszerowane

Pstrąg po piracku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
  • 2. Przygotować farsz: słodką paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w paski, ogórka w plastry, a cebulę w piórka - warzywa lekko posolić i wymieszać w misce.
  • 3. Pstrąga naciąć na jednym z boków (4 - 5 nacięć w poprzek), oprószyć słodką i ostrą papryką w proszku i napełnić farszem ( część farszu pozostanie).
    Rybę zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • 4. Koncentrat pomidorowy rozrobić w wodzie i wlać do naczynia, w którym umieściliśmy rybę. Do sosu dołożyć pozostały farsz i ostrą papryczkę ( w całości).
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 30 - 35 minut. Pod koniec pieczenia rozchylić folię na rybie.

Porady

Takiego pstrąga możemy również przygotować na grillu - do farszu dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować