Pstrąg łososiowy w galarecie

4.44 (180 ocen)

  • 2 godz.

Jest to potrawa z tradycją. Urozamica każdy wieczór wigiliny. Łatwo się ją dzieli, i apetyczne wyglada.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-1,20 kg pstrąga łososiowego
    10-15 dkg marchewki
    1 pietruszka
    ćwiartka selera
    liść laurowy i ziele angielskie
    5 łyżek żelatyny

Wystaw ocenę:

4.44 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pstrąg łososiowy w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy warzywa obrane i umyte, oraz przyprawy.
    Zalewamy wodą do przykrycia ryby.
    Gotujemy ok 20-25 minut , ostrożnie wyciągamy pstrąga, zdejmujemy skórkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałki i układamy na półmisku, przybieramy warzywkami , cytrynką wg uznania. Wywar przecedzamy, odmierzamy 750 ml wywaru i dodajemy żelatynę, sól i podgrzewamy, ciepłym ( nie gorącym) zalewamy rybkę w miarę potrzeby dorabiam wywaru z żelatyną. Odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować