Ciasto Psia BUDA

4.49 (177 ocen)

  • 60 min

Mój ulubiony deser z dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g sera zmielonego dwukrotnie na najmniejszym sitku
    250 g masła ( 200 g do masy i 50 g do polewy)
    3/4 szkl cukru pudru
    2 żółtka
    2 białe czekolady
    7 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    6 łyżek cukru
    1,5 paczki herbatników maślanych ok.35 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto psia buda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-212mriv 1. 200 gram masła utrzeć na puch z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku. Następnie partiami zmielony ser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jedną dodać do masy a drugą wykorzystać do dekoracji, ja zrobiłam za pomocą strzykawki serduszka, które po oblaniu ciasta polewą ułożyłam na nim. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao (3 łyżki)
  • image-29e3sm5 2. Na odwróconej blaszce wyłożonej folią bądź papierem śniadaniowym układam 3/6 rzędów herbatników. Herbatniki 3 w rzędzie układam dłuższą stroną. Na tak przygotowane herbatniki ostrożnie nakładam połowę kremu serowego. Uważam żeby się nie porozjeżdżały.
  • image-003lxkr 3. Na warstwę serową jasną układam herbatniki 3/4,5 węższą stroną w rzędzie gdzie 3.
  • image-093w0nf 4. Na herbatniki nakładam warstwę kakaową sera.
  • image-0e1v0jc 5. Dość zdecydowanym ruchem składam wszystko w zgrabną budę. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję polewę. 50g masła, mleko, cukier i reszta kakao zagotowuję. Po wystudzeniu polewam ciasto i układam na nim czekoladowe serduszka. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować